Hur utförs Gua Sha?

Gua Sha används i traditionell kinesisk medicin där en platt, slät jadesten används för att massera huden. Översatt betyder gua "press" eller "drag" och sha hänvisar till utslag eller rodnad. Även om du utför en ansiktsbehandling en gång i veckan är det fördelaktigt ifall du fortfarande underhåller huden lite varje dag.

Gua Sha-behandling gör musklerna avslappnade, får energin och blodet att röra sig och förskjuter all mikrosvullnad. Det ökar cirkulationen som avlägsnar gifter och förser huden med syre och näringsämnen. Metoden beskrivs som en blandning av massage och träning för huden vilket hjälper till att frigöra spänningar och lämnar huden omedelbart mer smidig, glänsande och frisk. Samtidigt skapas också en kontrollerad ansträngning där huden sedan börjar reparera sig själv genom att skapa nytt kollagen.

Hur utförs Gua Sha?

  • Gua Sha kan göras på ansiktet, kroppen och hårbotten. För bästa effekt bör behandlingen utföras med vatten eller olja/serum.
  • Håll Gua Sha-verktyget med den böjda sidan mot ansiktet och dra det försiktigt uppåt och utåt. Börja med nacke, käklinje, haka och runt munnen. Mellan tre och fem gånger per område. Gör alltid korta drag i bara en riktning, inte fram och tillbaka.
  • Tryck sedan verktyget platt mot huden, under ögonen eller över någon rodnad, för att lugna och avpuffa.
  • Arbeta med stenen i små horisontella drag över pannbenet och håll och tryck uppåt mellan ögonbrynen för att frigöra spänningar.
  • Om du vill minska svullnader, arbeta lätt och sedan mer bestämt för att slappna av musklerna.

 

Hur ofta ska Gua Sha utföras?

Vi tar hand om våra tänder varje dag och vi måste göra detsamma med vår hud. På morgonen handlar det om att behandla svullnader och ge huden energi medan du arbetar mer på att slappna av musklerna fram emot kvällen. 

 

Kan Gua Sha lindra migrän?

Om du lider av huvudvärk och migrän, kommer du troligen redan att vara bekant med känslan av lättnad som uppkommer med en enkel hårbotten- eller pannmassage. 

Nästa gång du känner att migrän eller huvudvärk smyger sig på, använd din Gua Sha kyld för att massera spänningsområdena i ditt ansikte eller tinning. Använd sedan långkanten för att dra över pannan och under pannben på området mellan dina ögonbryn. Du kan även använda den i hårbotten för att lindra trycket runt dina tinningar och ner mot nacken. Gua Sha är inte en ersättning för normal migränbehandling men det är en bra stödbehandling.

Gua Sha bör undvikas vid trasig hud eller akneutbrott.